Verder in technisch vakmanschap
ISO 9001

Introductie programmalijn Werktuigbouwkunde

programmalijn Werktuigbouwkunde

Zoals aangekondigd lichten we maandelijks een (nieuwe) programmalijn toe. De spits van deze reeks programmalijnen wordt afgebeten door de programmalijn Werktuigbouwkunde.
Deze programmalijn is opgebouwd uit een aantal cursussen, namelijk:
• Tekeninglezen metaaltechniek
• Geometrische meettechniek
• Vorm- en Plaatstoleranties

Binnen deze programmalijn zijn deze cursussen zodanig gesitueerd dat in een oogopslag de instroomniveaus en doorgroeimogelijkheden zichtbaar zijn van vakniveau 2 tot vakniveau 3+.
Het laat per cursus zien wat de vervolgstappen zijn of welke cursus geadviseerd wordt om als voortraject te volgen als het instroomniveau niet voldoende is.

Tekeninglezen metaaltechniek

Om een kwalitatief goed product te kunnen leveren, is het erg belangrijk dat tekeningen in de metaaltechniek goed gelezen worden. De afgelopen jaren is er op het gebied van normalisatie en interpretatie van vorm- en plaatstoleranties en oppervlakteruwheid nogal wat veranderd. Voorschriften zijn aangescherpt om bijvoorbeeld productieprocessen beter op elkaar af te stemmen, maar ook in verband met productaansprakelijkheid.

Geometrische meettechniek

Het bewaken van het productieproces, door meten tijdens de productie, wordt steeds noodzakelijker om de kwaliteit van producten efficiënt te kunnen beheersen. Bovendien moet de kwaliteit van het product steeds vaker aantoonbaar gemaakt worden voor de afnemer. Betrouwbare meetinstrumenten en goed opgeleide medewerkers zijn daarbij onmisbaar.

Vorm- en Plaatstoleranties

Om de kwaliteit van producten te kunnen bepalen en controleren, moeten eerst duidelijke en eenduidige kwaliteitseisen vastgesteld en omschreven zijn. Die kwaliteitseisen ofwel productspecificaties kunnen door internationaal erkende normen op de producttekening worden ingeschreven. De productafdeling vervaardigt aan de hand daarvan het product. Een internationale norm is de ISO-1101, de norm voor vorm- en plaatstoleranties.

Incompany

Voor het beste resultaat worden de meeste cursussen in deze branche alleen als incompany aangeboden. Hierdoor kan de cursus op maat gemaakt worden, toegespitst op uw processen en materiaal.

Dit werkt motiverend voor uw medewerkers en zij kunnen het geleerde direct toepassen in de praktijk.