Verder in technisch vakmanschap
ISO 9001

Cursus Werkvoorbereider was een feestje

Werkvoorbereider van Kenteq

"In alle opzichten heb ik de afgelopen tijd goede keuzes gemaakt. Niet alleen door te switchen van vak en van branche, maar ook door de cursus Werkvoorbereider van Kenteq te volgen. Ik stond voor de vraag: wat nu?, toen ik na een reorganisatie na 35 jaar weg moest bij de Rabobank. Ik was toen 54 jaar en realiseerde me direct dat ik niet veel kans zou maken op een nieuwe baan als ict-applicatiebeheerder.

Organiseren en plannen

Daarom besloot ik twee dingen: iets heel anders te gaan doen en me te laten coachen door 50 Company in Arnhem. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het begeleiden van vijftigplussers op de arbeidsmarkt. Na een uitgebreid coachingstraject besloot ik me te concentreren op mijn twee belangrijkste zogenoemde kernkwaliteiten: organiseren en plannen. Daarmee kun je eigenlijk overal terecht, zou je zeggen. Dus ben ik gaan kijken naar waar de nood het hoogst is. Ik had al eerder met een schuin oog naar de installatiebranche gekeken. Daardoor wist ik dat daar zowel 'binnen' als 'buiten' altijd mensen nodig zijn.

Op mijn knieën in het magazijn

Gresnigt kiest ook voor Kenteq

Toen de directeur-eigenaar van Installatietechniek Gresnigt tegen me zei dat hij een werkvoorbereider zocht en vroeg of dat iets voor mij was, hoefde ik daarom niet lang na te denken. Op 1 juli 2017 ben ik begonnen, de eerste dag letterlijk op mijn knieën in het magazijn. Ik had immers een achterstand op het gebied van materiaalkennis in te halen. Hierna ben ik vrij snel gestart met een cursus CAD-tekenen én met de cursus Werkvoorbereider.

Schakelen tussen theorie en praktijk

Die laatste cursus was niet altijd makkelijk, maar heb ik toch ervaren als een feestje. Van de klas van veertien zijn we onderweg niemand 'kwijtgeraakt'. De docent was door zijn enthousiasme erg inspirerend. Hij schakelde goed tussen theorie en praktijk, dat spreekt cursisten aan. Zijn enthousiasme was overigens ook een valkuil. Soms ging hij erg diep op een onderwerp in, waardoor onderwerpen aan het einde van een module in de knel kwamen. Die diepte ik dan thuis uit met behulp van het schriftelijke lesmateriaal. Ook de WhatsApp-groep waarin ook de docent zat, was erg waardevol.

Calculaties en offertes

Inmiddels maak ik samen met de directeur de planning en maak ik ook calculaties en offertes. En omdat Installatietechniek Gresnigt maar een klein bedrijf is (acht medewerkers), houd ik me ook met andere zaken bezig: van het opnemen van de telefoon tot het ontvangen van materialen. Op dit moment is de directeur zelfs op vakantie en mag ik de zaak draaiende houden."

Rob Swart is werkvoorbereider bij Installatietechniek Gresnigt in Nieuwkoop