Verder in technisch vakmanschap
ISO 9001

Motivatie is minstens zo belangrijk als aanleg

Peter de Ruig, vakdocent bij Kenteq

"Als techniekdocent kan ik al 28 jaar echt mijn ei kwijt. Ik vind het leuk om met techniek bezig te zijn en tegelijkertijd mensen vooruit te helpen.

Humor

Ik probeer zoveel mogelijk op gelijke voet te staan met mijn cursisten, in plaats van erboven. Een ontspannen sfeer is ook belangrijk. Humor is daarbij een prettig instrument. 'Als de deur dichtgaat, kun je alles vragen,' is mijn motto. Domme vragen bestaan niet.

Coachen en motiveren

Veel cursisten zijn niet meer gewend om in de schoolbanken te zitten. Bovendien is de theorie vaak pittig en gaat hun normale werk ook gewoon door. Dat is vaak best zwaar. Ik probeer iedereen daarom zo goed mogelijk te coachen.

Het komt wel eens voor dat iemand na de eerste les denkt dat het voor hem te zwaar zal gaan worden. Mijn antwoord is dan dat het vooral om motivatie draait, en niet alleen om aanleg. Met de juiste inzet van beide kanten – cursist én docent – lukt het meestal wel.

Voldoening

Sommige cursisten weten me jaren later nog te vinden. Ze vragen dan bijvoorbeeld in een e-mail om advies. Zoiets geeft me veel voldoening."

Peter de Ruig, docent Installatietechniek Kenteq