Verder in technisch vakmanschap
ISO 9001

"Beroepsblindheid is het grootste risico"

referentie NEN 3140 algemeen

"De core business van A2 Networks is het bouwen, aanleggen en onderhouden van netwerken voor datacommunicatie. Onze monteurs krijgen daarbij regelmatig het verzoek om ook kleine elektrotechnische werkzaamheden uit te voeren. Bijvoorbeeld of ze ook nog 'even' twee nieuwe wandcontactdozen aan willen leggen. Zo lang het bij dit soort kleinschalige klusjes blijft, doen we dat. Maar we vinden het wel belangrijk dat dit op een veilige en verantwoorde manier gebeurt. Onze mensen moeten 's avonds weer heel thuiskomen.

Zonder cursus ben je onbekwaam

Tijdens de cursus NEN 3140 algemeen leren monteurs om veilig te werken. Zonder die cursus ben je in onze ogen geen vakbekwaam persoon. En omdat veiligheid zo belangrijk is, is het ook goed dat je die cursus om de drie à vier jaar moet herhalen.

"Dat weten we allemaal wel."

Monteurs zien het soms als een noodzakelijk kwaad. 'Dat weten we allemaal wel,' hoor je dan. Maar dingen veranderen. En ze kunnen beter leren via een training dan van een ongeluk in de praktijk. Beroepsblindheid, het vertrouwd raken met een risico zodat je het risico eigenlijk niet meer ziet, is misschien wel het grootste risico dat er bestaat. Daarom is het goed om mensen af en toe met de neus op de feiten te drukken.

Gesubsidieerd

De meesten vinden zo'n cursus na afloop toch wel weer nuttig. Ze realiseren zich weer dat ze risico's makkelijk over het hoofd zien. Gelukkig wordt de cursus gesubsidieerd door OTIB. Dat maakt het voor het bedrijf ook betaalbaar."

Ton Kop is hoofd Uitvoering bij A2 Networks in Best.