Verder in technisch vakmanschap
ISO 9001
×

Cursusinformatie

U bent enthousiast begonnen met het verwijderen van verspillingen en het verbeteren van specifieke productiestappen volgens de principes van Lean Production. Echter de totale doorlooptijd vanaf order tot levering wordt hiermee niet of nauwelijks verbeterd. 

Dat komt omdat voor het succesvol invoeren van Lean Production behalve procesverbeteringen ook verbeteringen in de waarde stroom nodig zijn. Als er een product is voor een klant, is er namelijk altijd een waarde stroom. De uitdaging is om deze te zien en vervolgens te optimaliseren. Want procesverbeteringen zonder verbeteringen aan de waarde stroom leiden onherroepelijk tot verspillingen.

Duur
In overleg
Cursusprijs
Op aanvraag
Examen
n.v.t.
Subsidie
Subsidie mogelijk
Waardepapier
Certificaat
Klik op de voor een overzicht van de cursusdagen.
Voor het beste resultaat wordt deze cursus alleen als incompany aangeboden. Hierdoor kan de training op maat gemaakt worden, toegespitst op uw processen en materiaal.

Dit werkt motiverend voor uw medewerkers en zij kunnen het geleerde direct toepassen in de praktijk.

Met de methode Value Stream Mapping kunt u deze verspillingen vermijden en uw waarde stroom verbeteren. De ‘value stream’, oftewel Waarde stroom, omvat alle activiteiten, zowel waarde toevoegend als niet waarde toevoegend, die nodig zijn om een product kant en klaar af te leveren bij de klant.

Tal van organisaties werken tegenwoordig met Value Stream Mapping omdat zij constateren dat deze techniek de volgende resultaten oplevert:

 • beter begrip van het totale actuele proces
 • meer inzicht in de verspillingen in het huidige proces, met name in de oorzaak en gevolgen ervan
 • een gemeenschappelijke taal voor verbeteringen
 • een gezamenlijk ontwikkeld en dus breed gedragenontwerp van het toekomstig proces
 • een concreet stappenplan om tot de gewenste situatie te komen
Kortom, Value Stream Mapping is een essentieel gereedschap in uw veranderingsproces naar Lean Production.

Bestemd voor
Deze cursus is bij uitstek geschikt iedereen die in verbeterprojecten aan processen werkt of met de uitvoering van lean programma’s te maken heeft.

Vooropleiding
Voor deze training is geen specifieke vooropleiding vereist.

De workshop Value Stream Mapping van IJssel Technologie bestaat uit een aantal dagdelen, verdeeld over enkele dagen. Tijdens de sessies worden de deelnemers vertrouwd gemaakt met de techniek van Value Stream Mapping en maken de deelnemers zelf de Value Stream Map van een productgroep. Dat verschaft hun inzicht in de bestaande waarde stroom: oorzaken en gevolgen van verspillingen worden duidelijk. Tevens verschaft het hun een gemeenschappelijke taal voor het verbeteren van de productieprocessen.

Future State Map
De ‘Value Stream Map’ dient als uitgangspunt om een visie te ontwikkelen op de toekomstige waarde stroom, ook wel Future State Map genoemd. Het verschaft het management een focus op een verbeterde Waarde stroom. Deze Future State Map dient als basis voor een resultaatgericht implementatieplan. IJssel Technologie biedt begeleiding en ondersteuning bij het totale traject van Value Stream Mapping, inclusief het creëren van de Future State Map en het implementatieplan. Value Stream Mapping is een praktische methode om verspillingen in de materiaal- én informatiestromen te leren zien en begrijpen.

Bij Value Stream Mapping worden de volgende stappen doorlopen:
 • productfamilies en de daarbij behorende klantvraag in kaart brengen
 • de gehele productieweg van een productfamilie van begin tot eind, ‘van deur tot deur’, daadwerkelijk op de werkvloer volgen
 • met ‘potlood en papier’ nauwkeurig een visuele weergave maken van elke processtap in de materiaal- en informatiestroom
 • actuele procesgegevens verzamelen, dus geen genoegen nemen met normen of systeemtijden
 We werken afwisselend met korte inleidingen en interactieve werkvormen: 
 • opdrachten
 • oefeningen
 • individuele begeleiding

Na afronding van deze training ontvangt u een certificaat.

Duur
In overleg
Cursusprijs
Op aanvraag
Examen
n.v.t.
Subsidie
Subsidie mogelijk
Waardepapier
Certificaat

Dus waarom nu bij Kenteq?

 • Geen inschrijfgeld
 • Branche-erkende waardepapieren
 • Vakspecialistische docenten
 • Cursuslocaties in heel Nederland
 • Praktijkgerichte (maatwerk) cursussen